https://elevator19.nlhttps://elevator19.nl/wp-content/themes/e19

Van Harte! (Video)

9 juli 2023

Op 7 juli vierden we de 96e verjaardag van de graanzuiger, tegelijk met de door het museum georganiseerde “soft opening”.

Die ‘soft opening’, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de sponsoren, overheden, fondsen, instellingen en bedrijven markeert het moment waarop 99% van het karwei er op zit. De restauratie eindigde eerder in april, nu zijn de publiekspresentaties aan boord gereed en kan ‘de boel’ weer worden open gesteld voor de bezoeker.

https://youtu.be/iYHXN1rBrGk

Zeven juli was een feestje, stralend weer, aardige mensen, veel complimenten, een goed werkende stoomfluit en een draaiende stoommachine.

Jan poetst de stoomfluit nog even op!

Ja, je leest het goed; met een in werking zijnde stoommachine!

(Filmpje komt eraan)

Dat zag er bij ons vorige nieuwsbericht wel even anders uit. Het ding wilde niet zo leek het en waar we ook naar zochten. We vonden geen mechanische oorzaken. Uiteindelijk wel een menselijke oorzaak: gebrek aan geduld!

In de dagen voor 7 juli hebben we meermaals de machine doen draaien en telkens ontdekken we meer zaken die verbetering of vervanging vergen.

Leidingen, pompen en afsluiters zijn er in de loop van jaren niet op vooruit gegaan en 2,5 jaar stilstand al helemaal niet.

Een en ander is een gevolg van de keuze tijdens de restauratie om ‘niet druk voerende’ leidingen niet te vervangen. Had beter anders gekund. De ene na de andere leiding die we in gebruik nemen vertoont lekkage of is zelfs doorgeroest.

Afsluiter die niet meer afdichten zullen moeten worden opgeknapt of vervangen.

We hebben dus nog werk zat op de plank.

Zin om te komen helpen?

Neem contact met ons op.

Meer foto’s op de foto pagina van deze site.